زیتون(روان شناسی ازدواج)

تعریف فشارخون بالا

افزایش فشارخون به معنی بالا تررفتن فشارخون از14روی9میباشد.عدد14نشان دهنده ی فشارخون سیستولی یا فشارخون بالایی است ودراصل 140 میلیمتر جیوه میباشد.عدد9نشان دهنده ی فشارخون دیاستولی یا فشارخون پایینی است ودراصل90میلیمترجیوه میباشد.هرفردسالمی بایدفشارخون سیستولی کمتراز14یا140میلیمترجیوه وفشارخون دیاستولی کمتراز9یا90میلیمترجیوه داشته باشد.

درصورتی که یکی از این فشارها بالاتررفت گفته میشود که شخص دچارافزایش فشارخون شده است.
این علامتهادلیل حتمی افزایش فشارخون نیستندولی میتوانند نشانه ای ازآن باشد:
1.سردرد یاسرگیجه مخصوصا درد گرفتن پشت سرزمانی که صبح از خواب بیدارمیشوید.
2.خونریزی ازبینی
3..تارشدن دید، صدا کردن گوشها
4.طپش قلب که بیشترهمراه باحالت نگرانی خاصی است که دلیل مشخصی ندارد.
5.ضعیف شدن، زود به نفس افتادن

دلایل افزایش فشارخون
- چاقی
هرچه میزان افزایش وزن بیشتر باشد خطرابتلابه فشارخون هم افزایش میابد.افزایش فشارخون درافرادچاق حدود6 برابرافرادی است که وزن طبیعی دارند.

مصرف نمک طعام
سدیم یکی از موادمعدنی مورد نیاز بدن میباشد.این ماده ازطریق غذاهای حیوانی ونمک طعام به بدن میرسد.معمولا غذاهای گیاهی مقد ارسدیم کمی دارند.
افزایش مصرف سدیم باعث افزایش فشارخون میشود .نمک طعام دارای بیشترین مقدارسدیم میباشد(40%وزن نمک طعام)

غذاهای تر یعنی غذاهای سدیم دار(به صفحات اختصاصی پست طبع غذا وانسان رجوع شود )

تنها نمک سرد و تر نیست دوغ - شیر- خیار- مرکبات - مرغ - گوشت ها به جز گوشت شتر همه تر هستند که سدیم را بالامی برند مخالف غذاهای سدیم دار غذاهای پتاسیم داراست که برای فشارخون بالاودیابت و چربی خوبند مغزها گرم وخشک هستند نمک را باید قبل وبعد غذا چشید ونباید غذا شور باشد ونیاز نیست باغذانمک بخوریم فقط قبل وبعدش بچشیم کافی است )

افزایش میزان مصرف چربی ها
مصرف زیاد چربی به خصوص چربی های اشباع شده مانند چربی های حیوانی وروغن های جامد باعث بالارفتن فشارخون میشود.
افزایش چربی خون به خصوص افزایش کلسترول که نوعی چربی است باعث سخت شدن رگهای خونی میشود.این عامل باعث افزایش فشار خون میشود.

فشارهای عصبی
فشارهای روحی وحالتهای هیجانی عصبانیت خستگی فکری گرفتاری و....ازجمله مهمترین علتهای افزایش فشارخون میباشد.

وراثت
افرادی که والدینی با فشار خون بالا دارند امکان بیشتری داردکه به افزایش فشارخون مبتلا شوند(چون مشابه هم ازیک برنامه غلط غذائی استفاده میکنند) .این افراد باید بیشتر ازسایر افراد نکاتی مانند کاهش مصرف چربی،کاهش مصرف نمک،ترک سیگار،انجام ورزش و....را رعایت کنند.

افزایش سن
هرچه سن بالاتر برود،احتمال افزایش فشارخون بیشتر میشود.افراد بالای 55سال ،بیشتر در معرض افزایش فشار خون میباشند.

کم بودن تحرک
افرایش فعالیت جسمی باعث میشود تاحساسیت سلولهابه انسولین بیشترشودوبه این شکل بدن شخصی که ورزش میکندوفعالیت بدنی زیادی دارد،مقدار کمتری انسولین ترشح میکند.افزایش انسولین درخون،باعث افزایش بازجذب سدیم ازکلیه ها شده،فشارخون رابالا
میبرد.همچنین فعالیت شدید سبب میشود که میزان عرق کردن بدن افزایش یابد.همراه عرق ،سدیم فراوانی دفع میگردد.به این شکل افرادی که فعالیت بدنی کمی دارند،بیشتردچارافزایش فشارخون میشوند.

بپیشگیری ودرمان فشارخون بالا
1.قطع مصرف سیگار
2.ورزش وفعالیت بدنی(بهترین ورزش برای فشارخون بالا وناراحتی قلبیپیاده رویمیباشد.خوب است بدانید که سرعت پیاده روی باید طوری باشدکه که نبض شما60%تا85%حداکثرضربان خود را داشته باشد برای به دست آوردن حداکثرضربان قلب سن خود را از220 کم کنید مثال :
برا ی شخص 30ساله حداکثرضربان 190 =30-220 =190×60% 162=85%×190، )144
3.آرامش روانی
4.کاهش وزن
5.کاهش مصرف سدیم
روزانه مقداری سدیم ازطریق غذ اهای مختلف به بدن میرسد.نان معمولی هم مقداری نمک دارد.غیر از این موارد مصرف حدود 2تا3قاشق مرباخوری نمک طعام درطول روز طبیعی میباشد.اگر به بیماری قلبی یا فشارخون مبتلا هستید جهت درمان میباید رژیم غذ ایی خودراازنظر سدیم محدودتر نمایند.البته از محدود کردن یک باره ی سدیم بپرهیزید.

رژیم1:نان جو مصرف شود.میزان مصرف نمک درغذ اها بسیار کم شده وتقریبا به صفرمیرسد.
مصرف کنسرو ،خیارشور،سوسیس،کالباس،ماهی دودی،تخمه ی بوداده وسایر موادی که نمک زیادی دارند،قطع میگردد.

رژیم2:مصرف نمک درغذ اها به طور کلی حذ ف میشود. مصرف کنسرو ،خیارشور،سوسیس،کالباس،ماهی دودی،تخمه ی بوداده وسایر موادی که نمک زیادی دارند،قطع میگردد.نان معمولی کمترمصرف میشودوبه جای آن از نانهای بی نمک استفاده میشود.از مصرف پنیرهای شور خودداری شود.

رژیم3:در این رژیم علاوه بر ممنوعیت کامل مصرف نمک، مصرف هرغذ ایی که سدیم بالایی دارد ممنوع است.

غذاهایی با سدیم بالا
1.گوشتهایی مثل جگر،دل،قلوه که از اعضای داخلی هستند.
همچنین مغز وکله پاچه وصدف ماهی سدیم بالایی دارند ونباید مصرف شوند.

2و3بعلت غلط بودن حذف شد چون سدیم لبنیات بالااست
4.جوش شیرین(بیکربنات سدیم) ومواد حاوی آن سدیم بالایی دارند.
هنگام استفاده از کره های گیاهی توجه کنید که از نوع بی نمک استفاده کنید.
5.سبزیجات معمولا سدیم کمی دارند ولی از کنسروسبزیجات وآبمیوه های آماده استفاده نکنید.بعضی سبزیجات سدیم بالایی دارند مثل:اسفناج،کرفس،هویج،لیمو،کلم ،برگ خردل،شلغم،سیر،پیاز،برگ چغندر،طالبی،خربزه،برگ خردل،خرمالو،نخود،تربچه.
فندق فشار خون را بالا میبردونباید مصرف شود.
6.میوه ها وداروهای گیاهی
سیب درختی ،انجیر،آلبالو،انار،خیار،تمشک فشارخون بالا را درمان میکند.
گلابی میوه ا ی مفید برای درمان فشار خون بالا است.چند روز مصرف غذ ا را کم کنید وبعد از خوردن هروعده ی غذ ایی ،چند عدد گلابی مصرف کنید.
شوید یکی از گیاهانی است که فشار خون را پایین میبرد.
جوشانده ی برگ درخت زیتون،گریپ فورت ناشتا ، جوشانده ی زرشک وعناب به نسبت مساوی،داروهای موءثری جهت کنترل فشار خون میباشند.

چند داروی گیاهی برای فشار خون:
1.دو تا 5گرم ساقه و برگ شنبلیله را در اب سرد بخیسانیدوهرروز مصرف کنید.
3.یک تا3 گرم ازساقه وبرگ گیاه جعفری را بجوشانید ومیل کنید.
4.هرروز 6گرم پودر تخم کرفس را خیسانده و مصرف کنید.

 

حمیدرضا طغیانی خوراسگانی | کارشناس تغذیهحمیدرضا طغیانی

منبع :پزشک انلاین

http://www.pezeshkonline.ir/index.php?ToDo=ShowArticles&AID=8340

نویسنده : هاشم : ۳:٥٠ ‎ب.ظ ; ۱۳٩۱/۱/٦
Comments نظرات () لینک دائم